Nimi: Mirka Salo

Koti: Porvoo, Finland

Minun tarinani,

Olen aina ollut aktiivinen. Harrastin nuorena telinevoimistelua, sekä kokeilin lähes kaikki lajit läpi jalkapallosta, show-tanssiin.
Olen asunut koko lapsuuteni maalla, pyöräilin joka puolelle, sekä vietin varmaankin enemmän aikaa vedessä, kuin maanpinnalla.

Vaikka olen aina ollut aktiivinen, olen kuitenkin myös kärsinyt koko ikäni erinäisistä vatsaoireista.

Olen yrittänyt lähes kaikkia keinoja voidakseni paremmin.

Yritin parhaani, jotta vatsani ei pysäyttäisi minua ja pystyisin elämään normaalia elämää.

Vihdoin, vuonna 2015 minulla todettiin IBD (tulehduksellinen suolisto sairaus) Colitis Ulcerosa. Ennen diagnoosiani voin huonommin, kuin koskaan noin vuoden. Juoksin lääkäriltä toiselle, ilman apua tai helpotusta. Kun vihdoin sain diagnoosini, oli se minulle suuri helpotus. Olin ollut vuoden lukittuna omassa kodissani, en pystynyt enää nauttimaa elämästäni. En ollut enää oma itseni.

Sain lääkäriltäni kuuden viikon kortisonilääkityksen, jolla sain vatsani rauhottumaan. Tämän jälkeen lääkärini määräsi minulle eliniän estolääkityksen ja samaan aikaan neuvoi minua kokeilemaan gluteenitonta, sekä sen jälkeen maidotonta ruokavaliota. Tässä vaiheessa olin 25 vuotias, enkä todellakaan ollut valmis ottamaan päivittäistä lääkitystä käyttööni. Olin kuitenkin myös pelokas, että kroppani ei jaksaisi ilman, joten päätin kokeilla lääkettä parin kuukauden ajan. Tämän parin kuukauden aikana sain kasan mitä ihmeellisimpiä oireita. Kärsin niin pahoinvoinnista, hengitysoireista, näköongelmista, puutumisesta, sekä lopulta myös sydänongelmista. Ainut paikka missä tunsin oloni turvalliseksi, oli sairaalan läheisyydessä.

Lopulta sydänongelmani kärjistyivät niin pahaksi, että sykkeeni nousi lepotilassa yli 200 ja sen laskeminen normaaliin kesti 3-30 minuuttiin.

Yritin joka kerta päästä sydänfilmiin, mutta sykkeeni ehti aina laskea ennen, kuin se olisi saatu filmille.

Lääkärini olivat toivottomia. En saanut mistään apua ja menetin toivoni. Tulin siihen tulokseen, että mitä ikinä kaikki nämä oireet olivatkin, estolääkitykseni ei selvästi sopinut minulle. Marssin lääkärilleni ja kerroin hänelle lopettavani lääkityksen. Hän kertoi minulle erittäin rohkaisevasti, mikäli lopettaisin lääkityksen, voisi se koitua kohtalokseni. Totesin takaisin, että ei se nyt kauheasti pahempaa ainakaan ole, kuin se mitä elämäni sillä hetkellä oireineen oli.

Myöhemmin sain vihdoin tiheälyöntisyyden sydänfilmille ja minulla diagnosoitiin Supraventrikulaarinen Takykardia.

Minulle tehtiin sydämen tähystysleikkaus ja sydämen kanssa olen voinut täysin normaalisti sen jälkeen.

 

Lopettaessani IBD estolääkityksen, sydämen leikkauksen jälkeen päätin kirjata ylös kaiken mitä tein, söin ja miten voin.

Päätin tutkia ruokavalion merkitystä enemmän ja vaihtoehtoisia muotoja parantumiselle.

Törmäsin PALEO ruokavalioon ystäväni kautta. En ollut koskaan aikaisemmin kuullut kyseisestä ruokavaliosta. 

Otin ruokavaliosta selvää, ja huomasin kuinka todella moni oli saanut siitä paljon apua. Ystäväni on mm. parantanut uniongelmansa täysin pelkällä Paleo ruokavaliolla. Päätin antaa ruokavaliolle mahdollisuuden!

Olen aina ollut hyvin skeptinen ruokavalioita ja diettejä kohtaan, kun lääkärit ehdottivat minulle gluteenitonta ja maidotonta ruokavaliota, kokeilin niitä molempia kahden viikon ajan. Kun kokeilin gluteenitonta, käytin kuitenkin maitotuotteita ja toisinpäin.

Alkuun Paleo tuntui erittäin vaikealta, mutta kun opettelin siitä lisää alkoi kaikki vaikuttaa järkevältä. Paleo ei ollut mikään painonpudotus dieetti  eikä siinä syödä mitään outoa. Määriä ei tarvitse mitata ja tarkoitus on enemmänkin syödä tarpeeksi, kuin vähän.

Paleossa syödään puhdasta, aitoa ruokaa ja jätetään pois aineksia, jotka helposti ärsyttävät meidän ruoansulatusta ja aiheuttavat ongelmia.

Kokeilin Paleota kuukauden, vuonna 2015. Olin aluksi erittäin hukassa ruokakaupassa. kaipasin karkkia, leipää

ja etenkin suurta herkkuani pizzaa!

Selvisin kuitenkin koko kuukaudesta täysin Paleolla, enkä ole koskaan voinut paremmin! Laihduin 6.5kg tuon kuukauden aikana, minulla oli enemmän energiaa kuin koskaan aikaisemmin, nukuin paremmin kuin koskaan enkä ollut väsynyt aamulla, ihoni voi paremmin kuin koskaan, kynteni ja hiukseni voivat hyvin, ajatukseni kulkivat paljon selkeämmin, makeanhimoni katosi kokonaan, en enää kaivannut epäterveellisiä ruokia.

Paleo kuukauden jälkeen päätin herkutella syntymäpäivilläni. Ostin itselleni pizzan, suklaata sekä lasillisen coca colaa. Onnistuin syömään muutaman pizzapalan, puolet cocislasillisestani, sekä muutaman suklaapalan. En voi valehdella, pizza maistui todella hyvältä, mutta oloni oli ihan hirveä, todella turvonnut. Vasta nyt ymmärsin mitä tämmöinen ruoka oikeasti teki minulle. Suklaa, sekä etenkin coca cola maistui aivan liian makealta. Paleo kuukauden jälkeen jopa banaani maistui suuhuni liian makealta.

Paleokuukauden aikana ymmärsin, että Paleo ei tarkoita, että sinun täytyy luopua kaikista herkuista, nykyään itseasiassa pidän enemmän Paleo pizzasta, kuin normaalista vehnään tehdystä pizzapohjasta.

Nyt 4 vuotta Paleota syöneenä, voin paremmin kuin koskaan aikaisemmin, en ole syönyt mitään lääkitystä, minulla ei ole ollut mitään vatsa, eikä suolisto-ongelmia, ja sydämeni toimii täysin normaalisti.

Haluan kuitenkin muistuttaa, että en pysty sanomaan, että Paleo auttaisi kaikkia, tai parantaisi kaikki ongelmat, mutta se on ehdottomasti kokeilemisen arvoista! Tärkein asia mitä itse olen oppinut, on nähdä ruoka ensisijaisena lääkkeenäsi.

Olen nykyään myös aktiivisempi kuin koskaan. Paleon myötä sain niin paljon lisää energiaa, että oli pakko keksiä tapa jolla sitä pystyy kuluttamaan. Aloin harrastamaan OCR - extreme estejuoksu kilpailuita. Vuonna 2017 tein yhteensä 8 kilpailua. 

Syön nykyään enemmän kuin koskaan. Herkuttelen silloin tällöin, mutta yleensä nekin ovat ns. Paleo herkkuja. 

Ja kyllä, silloin tällöin syön myös sitä ihka aitoa vehnäpizzaa, kuten esimerkiksi viime vuoden kisaviikonloppuna, jolloin viikonlopun aikana tuli yhteensä 51km polkujuoksua, Kanadan vuorilla. Ensimmäinen asia kisojen jälkeen, jotain nopeaa ja epäterveellistä. Söin pizzani, se oli todella hyvää, kärsin sen jälkeen vatsakivuista, mutta se oli sen arvoista. Tärkeintä on tiedostaa mitä tietyt ruoat tekevät sinulle, ja sen mukaan punnita onko se sen arvoista, vai ei. 

Paleo ei ole lyhyen ajanjakson dietti vaan elämäntapa.

En pysty täysin kertomaan sinulle miten sinun tulisi syödä voidaksesi paremmin, mutta voin neuvoa sinua oikealle tielle.

Olemme kaikki erilaisia ja se mikä toimii minulle, ei välttämättä toimi sinulle.

Se mitä vahvasti suosittelen, on listata syömisesi, juomisesi ja olotilasi viikon-kahden ajalta ja sen jälkeen kokeilla jättämään ärsyttävät ruoka-ainekset pois kahdeksi viikoksi, palauttaa ne päiväksi ja tunnustella olotilaa.

Tärkeintä on opetella tuntemaan oma kroppasi. Kukaan ei voi tuntea kroppaasi paremmin, kuin sinä itse, en minä eikä lääkärisi.

Oman tutkimusmatkani jälkeen on outoa ajatella, että me kaikki mahduttaisiin saman ruokaympyrän sisälle. Olemme kaikki erilaisia niin ulkoisesti, kuin sisäisesti.

Oman matkani jälkeen minulle oli todella tärkeätä levittää ruokavalion ja hyvinvoinnin sanomaa. 

Aloitin tämän sivuston Dinoliciousfood nimellä ja jaoin reseptejä, sekä inspiraatiota. 

2018 päätin vihdoin kouluttautua hyvinvointivalmentajaksi ja löysin itselleni sopivan koulutuksen.

2019 valmistuin AFPA:n (American Fitness Assosication) kautta Holistic Nutritionistiksi.-Mirka

© 2019 withmirka